News

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, l’11 de febrer, les investigadores en enginyeria del Campus Universitari Igualada-UdL fan una crida a les joves perquè apostin pels estudis científics. Són investigadores i professores d’Enginyeria Química, Informàtica i Enginyeria en Organització Industrial i Logística, àmbits professionals tradicionalment masculinitzats. Tot i que en els darrers anys, les dones hi han anat guanyant terreny, encara queden molt lluny de la paritat. Amb aquesta acció, les investigadores volen “mostrar a les noves generacions que l’enginyeria també és cosa de dones” i “incentivar-les a matricular-se en aquests graus”, segons expliquen.

Investigadores i investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) al campus d’Igualada, en col·laboració amb empreses de la zona, lideren una recerca per fer més sostenible el procés d’adobar pells. L’objectiu del projecte, finançat per l’Agència per la Competitivitat de l'Empresa ACCIÓ de la Generalitat, és eliminar els productes químics que són substituïbles, reduir el consum d’energia i la quantitat d’aigua i reutilitzar tots els residus possibles per tendir cap a l’economia circular.

L’equip de recerca A3 Leather Innovation Center, del Campus Universitari Igualada-UdL, ha dut a terme una investigació per aprofitar els residus de l’explotació forestal del pi (com la poda, les pinyes, la pinassa i l’escorça), per extreure’n els tanins que permetran fer un adobat de la pell completament ecològic. El resultat, articles de cuir biodegradables, és a dir, que un cop queden en desús es descomponen sense deixar residus químics.

L’A3 Leather Innovation Center descobreix i patenta un producte per adobar pells extret dels pinyols de raïm

L’equip de recerca A3 Leather Innovation Center ha descobert un producte per adobar pells que s’extreu dels pinyols del raïm. El producte, que ja han patentat a Espanya i aviat tindrà la patent internacional, posa en valor un residu de les vinyes, fins ara inutilitzable, per aplicar-lo en els processos d’adobat de la indústria de la pell. El resultat són articles de pell basats en el concepte “green leather”, pell sostenible adobada amb productes naturals.